Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

ENOTHTA: ΙΣΤΟΡΙΑ




                                            Η ΠΑΛΙΑ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΙΠΟΔΕΣ


(συνέχεια)



Την περασμένη Πέμπτη είδαμε την αντρική Τριποδιώτικη φορεσιά. Όσο αναφορά τη γυναικεία γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες παλιά φορούσαν φανταχτερές φούστες με πολλές πλούσιες πιέτες.
Πολλές Τριποδιωτισσες ύφαιναν τα δίμητα (ύφασμα) από μαλλί προβάτου ή βαμβάκι στον αργαλειό, στην «κρεβαταριά», όπως την έλεγαν παλιά, και έφτιαχναν φούστες που έπιαναν από τη μέση, δένοντάς τες με δύο ζωνάρια που έραβαν πάνω σε αυτές. 

Ο αργαλειός, σημαντικό εργαλείο για τη συρραφή των ενδυμασιών της εποχής υπήρχε σε διάφορα νοικοκυριά του χωριού. Χρησιμοποιούνταν πολύ συχνά από την αρχή τη προβιομηχανικής περιόδου, και ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές. 

                                                                            
ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΦΟΡΕΣΙΑ: 

Η φούστα ήταν μακριά μέχρι τον αστράγαλο.
Από τη μέση και πάνω φορούσαν τους μπούστους, ειδικά σακάκια με πάνινα στρογγυλά κουμπιά. Από μέσα φορούσαν πουκαμίσα, το σημερινό μισοφόρι, που ξεκινούσε κι αυτό από το λαιμό κι έφτανε ώς τους αστράγαλους. 
Ήταν συνήθως φτιαγμένο από κάμποτο (είδος υφάσματος), αλλά οι πιό πλούσιες οικογένειες το έκαναν από χασέ. 
Οι πάντα καλοντυμένες και 'κεντίστρες' Τριποδιώτισσες έδειχαν την νοικοκυροσύνη τους με το πλούσιο αζούρι και τις αραχνοϋφαντες δαντέλες που στόλιζαν το λαιμό και το κάτω μέρος της πουκαμίσας, το οποίο άφηναν να φαίνεται, λίγο πιο μακρύ απο την φούστα. 
Η όλη εξωτερική φορεσιά αρχικά ήταν ολόασπρη, αλλά μετά άρχισαν να βάφουν τις φορεσιές μπλέ ή μαύρες.



Επίσης στο κεφάλι φορούσαν το απαραίτητο μαντήλι που το σκέπαζε όλο, ενώ το δέσιμο κατέληγε στο λαιμό. Το δέσιμο του μαντηλιού έμοιαζε με μεγάλο πουλί με πελώρια μύτη, μιάς και πάνω από το κούτελο έβγαζαν προεξοχή για τον ήλιο. Οι ελεύθερες και παντρεμένες γυναίκες φορούσαν άσπρα μαντήλια, ενώ οι χήρες κατάμαυρα. Δεν υπήρχε τότε γυναίκα χωρίς μαντήλι στο κεφάλι, διότι αυτό αποτελούσε δείγμα σεμνότητας.




Ωστόσο οι γυναικείες ενδυμασίες, γενικότερα, δημιουργήθηκαν εν τέλει για να εντυπωσιάζουν και όχι μόνο να κρύβουν μέρη του σώματός τους. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου