Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΠΟΔΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑΣ



Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Ο Κεφαλληνιάδης γράφει στο βιβλίο του "Τρίποδες, το χωριό των ανεμόμυλων" : " Με τις Τρίποδες συνέβη ότι και με πολλά άλλα χωριά της Νάξου. Αρχικά δηλαδή φαίνεται ότι υπήρχε αρχαιότερος συνοικισμός των Τριπόδων στα παράλια, στη περιοχή της Πλάκας, όπως αποδεικνύεται από τα ερείπια του αρχαίου πύργου της Πλάκας, του κάστρου Ριζοκαστελλιά και του αρχαίου ναού του Αγίου Ματθαίου." 

Η παλαιότερη αναφορά για τις Τρίποδες, που είχα την τύχη να δω από κοντά, είναι σε ένα έγγραφο του 1453 του νοταρίου Νικολάου Διασκούφου, σύμφωνα με το οποίο η δούκισσα Φραντσέσκα Κρίσπου και ο Ιάκωβος Κρίσπος δωρίζουν λόγω των καλών υπηρεσιών του, στον Πέτρο Κρίσπο διάφορα κτήματα στο νησί, ένα εκ των οποίων βρίσκεται κοντά στο Αγερσανί. 


 

Όπως είναι φυσικό λόγω της Φραγκοκρατίας τα περισσότερα κτήματα του χωριού βρίσκονταν υπό την κατοχή των φεουδαρχών της εποχής εκείνης.  Φεουδάρχες όπως ο Μαθιός Μπελόνια που στους περισσότερους είναι γνωστός από το περίφημο Πύργο, ο Αντώνης Ντακορώνια και ο Ιωάννης Γας.

Τέλος, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι σύμφωνα με τον Κεφαλληνιάδη ο οποίος μελέτησε και άλλα έγγραφα που αναφέρονταν στο χωριό, λόγω των πειρατικών επιδρομών η σημερινή θέση του χωριού οριστικοποιήθηκε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου