Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΕΝΟΤΗΤΑ: Αξιοθέατα



ΟΙ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ


Το χωριό Τρίποδες διαθέτει ένα μνημείο που εντυπώνεται στο μυαλό των επισκεπτών ή και των απλά περαστικών του χωριού. Είναι οι ανεμόμυλοι που δεσπόζουν στην είσοδο του χωριού.

Γενικά:
Η χρήση των ανεμόμυλων στην υπόλοιπη Ελλάδα ήταν εκτεταμένη και ο λόγος φυσικά αποδίδεται στο αιολικό δυναμικό της χώρας, ιδιαίτερα στην περιοχή των νησιών. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική περιοχή χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων και οι νερόμυλοι. Οι πιο διάσημοι από τους ανεμόμυλους είναι αυτοί των Κυκλάδων και δει της Μυκόνου.  


Η αρχιτεκτονική του ανεμόμυλου: 

 Στα νησιά του Αιγαίου, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ο ανεμόμυλος προσαρμόστηκε στην τοπική αρχιτεκτονική με τη χρήση τοπικών υλικών και μεθόδων κατασκευής. 
Οι Ανεμόμυλοι στεγάζονταν σε κυλινδρικά, πέτρινα διώροφα κτίρια. Στον ένα όροφο βρισκόταν ο άξονας και το σύστημα μετάδοσης της κίνησης. Αντίθετα στον κάτω όροφο γινόταν η άλεση και η αποθήκευση σιτηρών. Οι δύο όροφοι διαχωρίζονταν εσωτερικά από ξύλινα δοκάρια και πατωσάνιδα.
Μέσα στον ανεμόμυλο υπάρχουν επίσης και εσωτερικά τόξα από σχιστόλιθο, "οξυκόρυφα" όπως ονομάζονται για την περιοχή της Νάξου. Από νησί σε νησί παρατηρεί κανείς διάφορες που οφείλονται στη διαθεσιμότητα των υλικών της κάθε περιοχής.

Τα υλικά κατασκευής των ανεμόμυλων και της μυλόπετρας προέρχονταν από τον ευρύτερο χώρο των Κυκλάδων, λόγω της φύσης των πετρωμάτων (μάρμαρα, σχιστόλιθοι αλλά και ηφαιστειακά, όπως η "μυλόπετρα" της Μήλου).





Οι ανεμόμυλοι του χωριού μας αποτελούν μια ξεχωριστή μορφή της λαϊκής αρχιτεκτονικής και συνδέονται με την οικονομική και ιστορική εξέλιξη του χωριού μας. Οι Τριποδιώτες χρησιμοποιούσαν την αιολική ενέργεια μέσω ενός ιστίου για την περιστροφή της μυλόπετρας. Ο άνεμος που υπάρχει πλουσιοπάροχα στο νησί βοηθά στη κίνηση του ιστίου και ενός μηχανισμού τροχών. Τα πτερύγιά τους ήταν πάνινα, 5-15 μέτρα σε μήκος και πλάτος το 1/5 του μήκους τους. 





 Συμφωνα με μια καταγραφή του 1991 οι ανεμόμυλοι που υπήρχαν στις Κυκλάδες ήταν 644. Οι  7 από αυτούς βρίσκονται στις Τρίποδες. Ο κάθε επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μέχρι και το εσωτερικό του ανεμόμυλου το οποίο φτιάχτηκε πριν λίγα χρόνια. Δυστυχώς όμως οι φθορές του χρόνου είναι εμφανείς.

Οι ανεμόμυλοι δεν αποτελούν όμως μόνο ένα παλαιό μνημείο λαογραφικού πολιτισμού. Το μέρος όπου βρίσκονται αποτελεί σημείο συνάντησης των νέων του χωριού, και γι'αυτό το λόγο εκφράζει και την σύγχρονη παράδοση.  Επιπλέον αυτό τους δίνει περισσότερη σημασία και σπουδαιότητα. 


Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το όνομα του χωριού μας έχει γίνει ταυτόσημο με "το χωριό των ανεμόμυλων".




































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου