Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Ενότητα: Αξιοθέατα



ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΤΡΙΠΟΔΙΩΤΙΣΣΑ


Η εκκλησία του χωριού μας είχε την τιμητική της αυτές τις μέρες. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι είναι ένα παλιό μοναστήρι που χρονολογείται από το 16ο αιώνα μ.Χ. Παλιότερα ήταν ένα από τα πιο εύρωστα μοναστήρια του νησιού και αποτελούσε «Μετόχιον της Κυρίας Μητροπόλεως». Στη συνέχεια η Μονή περιήλθε στην ενορία των Τριπόδων.



panagia

Όσον αφορά το κτίσιμό της, μας «μιλούν» οι παραδόσεις, αλλά κυρίως μας διαφωτίζουν ορισμένες  επιγραφές καθώς και έγγραφα, χωρίς όμως να καθορίζεται ακριβώς η χρονολογία ανοικοδομήσεώς της. 


Διάφορες χρονολογημένες επιγραφές στα υπέρυθρα του ναού αποκαλύπτουν τις κατά καιρούς ανακαινίσεις του και φανερώνουν τη φροντίδα και την αγάπη των Τριποδιωτών όχι μόνο για την καλύτερη εμφάνιση της εκκλησίας του χωριού τους αλλά και για τη διατήρησή της, αφού πρόκειται για ένα από τα ιστορικά μνημεία του χωριού και της Νάξου γενικότερα.

Το εσωτερικό του ναού

Η Παναγιά η Τριποδιώτισσα είναι ναός δίκλιτος. Η μία εκκλησία αριστερά είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, η δε άλλη δεξιά στην Κοίμηση. Διαθέτει και μικρό δεύτερο όροφο, γυναικωνίτη, το γνωστό «Κελί του Λαζάρου». Μύθοι που ακούγαμε ως παιδιά για να μην ανεβαίνουμε στα πάνω σκαλιά του κελιού θυμόμαστε λίγο πολύ όλοι μας. 
Το εσωτερικό της εκκλησίας με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του, τις θαυμάσιες εικόνες του, το μαρμάρινο δάπεδο του, δίνει στην εκκλησία λαμπρότητα και ομορφιά. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Τριποδιώτισσας είναι από τα ωραιότερα του νησιού. Στολίζεται με εξαιρετικές εικόνες διαφόρων σχολών, τεχνοτροπιών και χρωμάτων, έργα παλαιών ζωγράφων.
Στους τοίχους και στη στέγη αναγράφονται διάφορα ευαγγελικά ρητά, ενώ στο δάπεδο του ναού υπάρχουν οι τάφοι διαφόρων μοναχών. Πιο συγκεκριμένα στο μαρμαρόστρωτο δάπεδο της εκκλησίας έχουν σφραγιστεί οι τάφοι ιερωμένων προγόνων μας, αφού τα χρόνια εκείνα οι ιερείς και τα επίσημα πρόσωπα της εκκλησίας θάβονταν εκεί. Στο βορεινό τμήμα του περιβόλου της εκκλησίας, ακόμα υπάρχει το μικρό περιβολάκι, που ήταν παλιά το κοιμητήριο του χωριού, για τους λιγοστούς τότε κατοίκους του.
............

Σήμερα το μοναστήρι της Τριποδιώτισσας δεν λειτουργεί πια. Η ολόασπρη όμως εκκλησία με τις ωραίες εικόνες και τις παλιές χρονολογημένες επιγραφές εξακολουθεί πάντα να υψώνεται στον βορεινό ορίζοντα του χωριού, θυμίζοντας δόξες παλιές.
Είναι ο ενοριακός ναός του χωριού που γιορτάζει στα Νιάμερα της Παναγίας (23 Αυγούστου) και στο πανηγύρι της συγκεντρώνει πολύ κόσμο απ' όλο το νησί και όχι μόνο. Στις υπόλοιπες γιορτές όπως στα Χριστούγεννα και το Πάσχα συγκεντρώνει όλους τους πιστούς που επισκέπτονται για τις διακοπές το χωριό μας. 
Ενώ πανύψηλα δένδρα και στοές σκεπάζουν το μεγάλο προαύλιό της, χαρίζοντας δροσιά στους προσκυνητές της και στη νεολαία του χωριού που βρίσκει "καταφύγιο" εκεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου