Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΕΝΟΤΗΤΑ: Αξιοθέατα



ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


Το Λαογραφικό μουσείο των Τριπόδων Νάξου είναι ανοιχτό για το κοινό και τους επισκέπτες του νησιού μας από το 1991, μετά από πρωτοβουλία του τότε κοινοτικού συμβουλίου.

Η εκκλησία του χωριού παραχώρησε το οίκημα του ελαιοτριβείου, ένα από τα παλιότερα κτίσματα του χωριού, προκειμένου να διαμορφωθεί σε λαογραφικό μουσείο, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο κτίριο αποτελούσε ήδη μουσειακό χώρο. Ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά διάφορα αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος εύκολα ακολουθώντας απλά τις πινακίδες που βρίσκονται στο χωριό.




Αρχικά, με δαπάνες της εκκλησίας και με την ανιδιοτελή προσφορά πολλών συγχωριανών μας, ξεκίνησε η επισκευή και διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου. 


ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ:
Στο Μουσείο δεσπόζουν οι μυλόπετρες που συνέθλιβαν τον καρπό της ελιάς, ο μεγάλος ξύλινος κοχλίας, καθώς και άλλα εργαλεία του παλαιού ελαιοτριβείου. Φιλοξενούνται επίσης αντικείμενα μιας παλιάς και άγνωστης στους νεότερους εποχής, που πρόσφεραν απλόχερα οι κάτοικοι του χωριού.





















Ο επισκέπτης του Μουσείου έχει τη δυνατότητα να δει μια μεγάλη συλλογή από παραδοσιακά οικιακά σκεύη (πήλινα τσουκάλια & τσικαλούδια, φουφού κλπ.), διάφορα αντικείμενα και εργαλεία καθημερινής χρήσης (εργαλεία του τσαγκάρη, της υφάντρας, του τυροκόμου κλπ.), γεωργικά εργαλεία (του ζευγά, του γεωργού, του κτηνοτρόφου κλπ.), παλιές ενδυμασίες, τον αργαλειό και τα εξαρτήματά του, υφαντά, την παλιά νησιώτικη κρεβατοκάμαρα, και πολλά άλλα, τα οποία του δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και εργασίας καθώς και τις καθημερινές συνήθειες των παλαιών κατοίκων του χωριού.









Οι πολιτιστικοί σύλλογοι του χωριού καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση, προβολή και ανάδειξη του Μουσείου σε χώρο ιστορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. Όλοι μας θα πρέπει να στηρίζουμε τα μνημεία του χωριού, ειδικά όσα αναφέρονται στο παλαιότερο τρόπο ζωής των προγόνων μας, έτσι ώστε να γίνουν γνωστά και στους απογόνους μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου