Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Τρίποδες Νάξου


ΤΡΙΠΟΔΕΣ ΝΑΞΟΥ
To χωριό Τρίποδες ή Βίβλος είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Νάξου. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 8 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού, τη Χώρα, στο πέρασμα προς τις μαγευτικές παραλίες Καστράκι, Αλυκό, Πυργάκι Μικρή Βίγλα και Ορκό, σε μικρή απόσταση από την ξακουστή για τους περίφημους αμμόλοφούς της παραλία της Πλάκας και ανήκει στα Λιβαδοχώρια.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ο πληθυσμός του χωριού ανέρχεται σε 807 μόνιμους κατοίκους, αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπερνά τους 1000. Κύρια ασχολία των κατοίκων του είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία, ενώ τα τελευταία χρόνια πολλοί έχουν στραφεί προς τον τουρισμό. Ξενοδοχεία, εστιατόρια και ταβέρνες έχουν δημιουργηθεί τόσο στο χωριό, όσο και στις παραλίες του νησιού.
Ωστόσο η ενασχόληση των κατοίκων δεν σταματά στο τουρισμό. Οι Τριποδιώτες ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε αντίθεση με άλλα χωριά που ερημώνονται, πολλοί νέοι άνθρωποι να παραμένουν στο χωριό ή να επανέρχονται σ' αυτό μετά από τις σπουδές τους στην Αθήνα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι σήμερα οι Τρίποδες είναι ένα από τα πιο ζωντανά χωριά της Νάξου. Αυτό αποδεικνύεται και από τη λειτουργία Νηπιαγωγείου, πενταθέσιου Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου, Αγροτικού Ιατρείου, Πνευματικού Κέντρου, Αγροτικού Συνεταιρισμού και Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων με πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα.
Πηγή πλούτου για το χωριό είναι ο κάμπος της Πλάκας, όπου, εκτός από την πανελληνίως γνωστή ναξιώτικη πατάτα, καλλιεργούνται οπωροκηπευτικά, κριθάρια και αμπέλια, από τα οποία παράγεται περίφημο κρασί. Επίσης, υπάρχουν σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες αγελαδοτροφίας, από τις οποίες καθημερινά συγκεντρώνονται 15 περίπου τόνοι γάλα στο Υποκατάστημα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου στο χωριό. Από το γάλα αυτό, μαζί με το γάλα που συγκεντρώνεται και από τα άλλα Λιβαδοχώρια, παράγονται εξαιρετικής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυρί (γραβιέρα Νάξου), γιαούρτι, βούτυρο και γάλα, που διατίθενται μέσω της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου στην τοπική αλλά και στην ευρύτερη αγορά. Εκτός όμως από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, παράγεται και εξαιρετικής ποιότητας κρέας.
φωτογραφία του χωριού σε καρτ-ποστάλ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου