Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΕΝΟΤΗΤΑ: Ιστορία



Η ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Ο Κεφαλληνιάδης στο βιβλίο του "Τρίποδες, το χωριό των ανεμόμυλων" αναφέρει τα εξής λόγια του Τριποδιώτη Σφυρόερα: " Στον Άγιο Ματθαίο ήταν πρώτα το χωριό, αλλά επειδή τους ληστεύανε οι πειρατές, για ν' αποφύγουνε πήγανε και κτίσανε το χωριό εκεί που είναι σήμερα. Βρήκανε τον τρίποδα και το ονομάσανε το χωριό "Τρίποδες". "
Στη συνέχεια με μνεία ενός άλλου μελετητή, του Οικονομίδη, μας μιλάει για την άλλη πιθανή ονομασία του χωριού που ξεκινάει από τους Κρητικούς του νησιού με καταγωγή από το χωριό "Τρίποδο" στο Ηράκλειο Κρήτης.





Ο Κ.Μ. Κοντελιέρης θέλοντας να ετυμολογήσει τη λέξη Τρίποδες γράφει: "Τρίποδες, πρωτεύουσα του δήμου Βίβλου. Το χωριό αυτό στηρίζεται απάνω σε ένα πετρώδη κορμό που απλώνεται σε τρία μεγάλα πόδια. Το πρώτο φτάνει προς την περιφέρεια της Πλάκας, είναι δε η Πλάκα πλουσιοπάροχη γή με αμπελοφυτείες και κάμπο εκτεταμένο. Τα δε άλλα δύο πόδια διευθύνονται το ένα πρός τις Κεχραιές (μέχρι Νοσκέλου) και το άλλο πρoς το βορειοανατολικό οροπέδιο του ελαιόφυτου χωριού Σαγκρί".


 Φυσικά υπάρχουν και άλλες μαρτυρίες-μύθοι για την ονομασία του χωριού αφού δεν υπάρχουν δεδομένα της εποχής. Ένας άλλος διηγήθηκε στον συγγραφέα του βιβλίου ότι εξαιτίας της συνήθειας των Τριποδιωτών να κτίζουν το "ροό", τα ψηλά κρεβάτια, για να ανέβουν σε αυτά χρειάζονταν το σκαμνί, το τρίποδο δηλαδή.  Έτσι πήρε την ονομασία από εκεί.
 Μια πιο σύγχρονη μαρτυρία ενός ντόπιου Τριποδιώτη αναφέρει ότι οι "γραφιάδες" της τότε εποχής έψαχναν να βρουν ένα όνομα για το χωριό. Έτσι μερικοί από αυτούς πρότειναν το όνομα "Βίβλος" γιατί έγραφαν πάνω σε ένα βιβλίο τα πιθανά ονόματα των χωριών, ενώ άλλοι πρότειναν το "Τρίποδες" που πάνω σε ένα τρίποδο σκαμνί βρισκόταν το βιβλίο. Μια άλλη παραλλαγή του τελευταίου αναφέρει ότι ένας από αυτούς που θα ονόμαζαν το χωριό είχε ανέβει πάνω σε ένα τρίποδο σκαμνί για να δει τη θέα του χωριού. 

Κατά άλλους, η Βίβλος πήρε το όνομά της από τον ομώνυμο ποταμό του νησιού, που κι αυτός με την σειρά του πήρε το όνομά του από το φυτό βύβλος ή βίβλος, που φυτρώνει στις όχθες των ποταμών. Η λέξη βίβλος σημαίνει το φυτό απο το οποίο κατασκευαζόταν ο Αιγυπτιακός πάπυρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ησίοδος αναφέρει το "βύβλινο οίνο", δηλαδή τον οίνο που έχει το όνομα του Βύβλου, ποταμού της νήσου Νάξου.(a Byblo fluvio, Naxi insulae).


Όποια και να είναι η πραγματική ετυμολογία του χωριού, αυτό που έχει σημασία πρωτίστως είναι οι λαογραφικού περιεχομένου μύθοι και μαρτυρίες του κάθε Τριποδιώτη πάνω στην ετυμολογία του ονόματος του χωριού, οι οποίοι φυσικά αξίζουν μελέτης. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου