Τρίτη, 14 Απριλίου 2015

ΕΝΟΤΗΤΑ: ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑΤΡΥΓΟΣΗ πιο σημαντική στιγμή του χρόνου για τη δουλειά των αμπελουργών και των οινοποιών είναι αναμφισβήτητα η ωρίμαση και ο τρύγος του σταφυλιού
Από την αρχαιότητα το κρασί ήταν απαραίτητο συνοδευτικό στα σπίτια των προγόνων μας. Ο Όμηρος επαινεί το κρασί ως ευχάριστο ποτό και φάρμακο για πολλές αρρώστιες. Βλέπουμε λοιπόν τη σημασία που έχει από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Ο τρύγος στο χωριό μας:
στις Τρίποδες ο τρύγος γίνεται στις αρχές του φθινοπώρου,όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω του ότι τότε είναι  η περίοδος αναβρασμού. 
Όλες οι οικογένειες μαζεύονται και με τη βοήθεια όλων ξεκινάει το έθιμο:Αρχικά, μαζεύουν τα σταφύλια και πλένονται τα βαρέλια.
Ακολουθεί το πάτημα των σταφυλιών στη «ληνού» (πατητήρι). Ο μούστος μπαίνει στα βαρέλια για να βράσει και να γίνει το κρασί. Τα τσάμπουρα (τα πατημένα σταφύλια) που μένουν στο πατητήρι δεν πετιούνται. Με αυτά φτιάχνουν τη ρακή, απαραίτητη σύντροφο για τα κρύα του χειμώνα. 

Ο μούστος από τα σταφύλια χρησιμοποιείται από τις νοικοκυρές του χωριού και σε διάφορες συνταγές. Η πιο γνωστή είναι τα μουστοκούλουρα. Αυτό που δεν είναι σε όλους γνωστό είναι ότι το πετιμέζι χρησιμοποιείται  και ως φάρμακο για το πονόλαιμο με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αυτό ήταν το έθιμο του τρύγου. 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου