Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

ΕΝΟΤΗΤΑ: Αξιοθέατα



ΞΩΚΛΗΣΙΑ
(Άγιος Ματθαίος)

Στα «Τρανά χωράφια», σε μικρή απόσταση από τον αρχαίο πύργο της Πλάκας, βρίσκεται ο Άγιος Ματθαίος, που παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον σαν εκκλησία. Είναι χτισμένος πάνω σε μια παλαιοχριστιανική βασιλική, που κι αυτή πάλι με τη σειρά της είναι χτισμένη πάνω σε ένα αρχαίο ναό. Αυτό αποτελεί και γνώρισμα της συμπεριφοράς των  πρωτοχριστιανών που αισθανόντουσαν "μειονεκτικά" απέναντι στους ειδωλολατρικούς-παγανιστικούς ναούς των προκατόχων τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το χτίσιμο νέων χριστιανικών ναών δίπλα, ή και πάνω στους ήδη υπάρχοντες ναούς. Μάλιστα μπορεί να το παρατηρήσει κανείς σε πολλά αρχαία ελληνικά μνημεία της Νάξου, όπως για παράδειγμα στον ναό της θεάς Δήμητρας στο Σαγκρί.

 Έξω από το ναό διακρίνει κανείς παλαιά μάρμαρα, κιονίσκους και μία μεγάλη μαρμάρινη κολυμβήθρα με ανάγλυφους σταυρούς. Πριν χρόνια, στο δάπεδο του προαυλίου διασωζόταν τμήμα ψηφιδωτού με παραστάσεις «ιχθύων», των πρωτοχριστιανικών χρόνων. 

Στόχος της κοινότητας του χωριού είναι η διατήρηση των σημαντικών αυτών μνημείων του χωριού μέσα από τη βοήθεια όλων μας. Πρώτο στάδιο για αυτή τη διατήρηση αποτελεί η γνώση ότι ο συγκεκριμένος ναός ανήκει στα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου